Our Latest Community Building in Croydon Ticks All the Right Boxes
CONTACT

Our Latest Community Building in Croydon Ticks All the Right Boxes

Bailey Partnership

 

Timebridge Community Centre is a BREEAM Excellent community hub, amalgamating several services across a variety of buildings within the New Addington area of Croydon. With flexibility at its core, the fresh new centre combines a community hall, family centre, pre-school & youth club. Incorporating these into a single building was challenging. We explored adaptable spaces for multiple uses whilst retaining strong identities to connect them in a coherent & unified way.

  

The 1500m2 community hub required Stakeholder engagement at an early stage to ensure each group’s needs were met by the building. Community and user group engagement was vital at an early stage to understand the many complex needs and requirements of groups and event uses. 

Working with McAvoy Group, the building has been designed as a hybrid construction with a traditional steel frame for the double-height hall/atrium flanked either side by modular units. 

The modules came with most of the fixtures, fittings and building services pre-installed prior to their arrival on site. This approach significantly reduced the programme time and cost whilst maintaining a high level of quality control.

Timebridge offers both spatial efficiencies whilst being designed to meet the specific functions of the multi-user groups. A central ‘Hub Space’ and double-height atrium helps to bind all the separate components of this building together. 

All wayfinding through the building flows through this central space, with an open bridge and stair designed to be visible from the central reception. Vibrant colours have been used to signify the various activity spaces and at its centre, a community cafe and seating area opens out into a courtyard encouraging natural interaction between different building users.

Designed to be secure and robust yet open and inviting to the local community it serves, light grey brickwork combines with contrasting charcoal aluminium windows, doors and trims. Gold metal cladding is used as a statement feature wrapping around the 1st floor of the hall space giving a highly contemporary and quality finish which results in a building which belies the modular structure beneath its skin. The integrated landscaping scheme provides the setting for the building in what was once a backdrop of bland open space. Stone gabion retaining walls combined with low maintenance planting and a mix of pathways, grass areas and soft play surfaces provide both private and public activity spaces.

The building has achieved BREEAM Excellent using natural ventilation, high levels of insulation, low energy lighting, solar photovoltaic panels on the roof and improved biodiversity. 

The project has been delivered to BIM Level 2 utilising Cloud-based design including Revit and BIM360 to enable efficient coordination of disciplines and the modular contractor. Virtual Reality walkthroughs with the end-users and client assisted in the design development and interior design helping visualise both the internal and external spaces. 

Services: Architecture, Interior Design, Building Services Engineering, Structural & Civil Engineering

Watch the project timelapse