Another Modular Healthcare Project Completed
CONTACT

Another Modular Healthcare Project Completed

Bailey Partnership

Our latest healthcare interior scheme has nature at its heart to evoke calmness and healing

 

Patients are now moving into the new state of the art 3 storey modular ward building at Hillingdon Hospital in Greater London. The £13m healthcare building delivered by Western Building Systems and Bailey Partnership provides specialist Paediatrics, Dementia and Rehabilitation ward facilities and forms part of a longer term plan by the Hillingdon Hospitals NHS Foundation Trust to redevelop the hospital site.

The design team worked closely with the hospital to deliver a specific design response to each of the specialist ward facilities. Paediatrics, located on the ground floor, required an approach that would be appreciated from a wide range of ages from babies and toddlers to teenagers. Stroke and rehabilitation ward facilities, taking up both first and second floors, required a different and more specific approach in line with HBN 00-08 to create a dementia friendly environment

The interior scheme proposed using nature at the heart of the finishes as a way to promote calmness and healing. With Paediatrics a vibrant turquoise was used to accent walls and floors. Timber effect flooring with organic curves creates a central island to the floor housing all staff and clinical services whilst bed spaces occupy the perimeter of the floor. A bespoke designed reception desk and nurse stations signify the contemporary and modern facilities. Custom graphics added throughout to bed spaces and circulation areas provide playful and colourful distractions for children giving them creatures to find in the foliage while on the ward.

The natural theme continues within the Stroke and Rehabilitation wards. Contemporary reception desks and nurse stations match Paediatrics unifying the interior of the building but a softer colour palette is adopted for these floors. These specialist facilities include rehab gyms, therapy kitchen and assisted ensuite bathrooms to accommodate patients that often may have dementia or other brain injuries. The interior scheme tailored itself to the symptomatic reduction in cognitive and sensory function of patients. Simplified floor finish junctions make a safe environment while wall colour and graphics helps to aid wayfinding alongside traditional signage. Focusing on visual touchpoints and soft accent colours combined with recognisable graphics of flora and fauna help patients identify their bed spaces and locate facilities around the ward. Differing from the graphic style in the Paediatric Ward, simplified large scale monochrome sketches create clean and clear visual prompts to patients to promote independence in finding their way around the ward. 

Designed primarily using modular construction, the project was able to reduce the impact on the live hospital site, the time on site and number of deliveries. The modules were craned in and installed over a 10 day period following initial enabling works to prepare the site. This effectively created a weatherproof shell enabling both internal fit-out works and external roofing and cladding works to proceed in tandem. Not only did this assist with a challenging programme but also significantly reduced the risks to staff, patients and visitors around the site which was located within the centre of the main hospital complex. 

The project was delivered during the midst of a global pandemic and challenged with haulage and material shortages that often resulted in a need for quick and decisive actions to find alternative products available. It is therefore wonderful to see patients now moving into the building and hearing how fantastic their reaction has been. The first to make use of the new facilities was the Paediatric ward with the Stroke and Rehabilitation patients moving in later this month. We understand that the children have loved the interior colour scheme and graphics with many enjoying the challenge of finding all of the hidden creatures hiding within the foliage. 

Bailey Partnership provided Architectural, Interior Design and Building Services Engineering alongside Alan Wood Partnership who provided Civil and Structural Engineering.

Hillingdon Hospital is the latest in a number of healthcare projects currently being undertaken by Bailey Partnership and adds to an extensive range of schemes completed using Modern Methods of Construction and Offsite Fabrication.